Borovicová jádra

Jádra borovice jsou velmi drobné oříšky, přesto mají slibnou budoucnost. Jsou stále populárnější, rozšířená po celém světě a velmi stará. Byla už známá v temné minulosti, zvláště lidem v severní Americe, Číně a Rusku. Z evropských zemích jsou zainteresovány Itálie,Španělsko, Portugalsko a dokonce i Švýcarsko. Druhů jader existuje přibližně tolik, jako pěstitelských zemí. Mimochodem americký druh má o třináct procent více tuku, než evropský.

 

Existují borovice, které plodí až po dvaceti pěti letech. Mohou ale dosáhnout stovek let. S ohledem na „naše stromy“ si musíme představit druh borovice. I zvířata mají ráda výživná jádra. Sklizeň trvá od října do března. Nebudou zmiňovat mnoho podrobností, protože jádra jsou uchována v šišce. Sklizeň, sušení a louskání jsou velmi pracné. Proto jsou ceny vysoké. Také to je důvodem primátu Číny. Cena práce je tam nižší, ačkoliv obecně mají velmi dobrý přehled o standardech trhu a o tom, jak si osvojit ceny. Každopádně, co se týká cen, jsou oblíbenější než například Španělsko, Portugalsko a Itálie. Jednotná světlá barva je znak dobré kvality jader. Jádra by měla být celá. Čínské produkty jsou mírně tmavší. Jádra se mohou konzumovat syrová, stejně jako fritovaná.

 

Tato delikatesa je vděčně používána v hotelích a stravování.

 

Nutriční hodnoty na 100g: energie 674 kcal nebo 2820 kJ, tuky 60g, bílkoviny 23,7g, uhlohydráty 20,5g, minerály 62,22g, vitamíny 243,82mg.

 

** Jádra borovice jsou bezpečně uschována v borovicové šišce. Sklizeň trvá dlouho a následně je dosti drahá.

↑ nahoru