Dýňová semínka

Obecně

 

Dýně je královna rostlin: má největší plody. Stejně jako obrovské tykve jsou rozmístěny po zemi, na které rostou. Opravdu, rosou „v leže“. V tureckém vnitrozemí jsem dýně tahal dost často. S nejlepšími úmysly mi byly vnuceny mým hostitelem. Dvě takové dýně jsou pěkný náklad. Rostlině se daří v čisté neznečištěné půdě a teplém klimatu. Víceméně se pěstuje po celém světě. „Naše“ pochází z větší části z Mexika, Číny, Guatemaly a východní Evropy.

 

Použití

 

Dýňová semínka se stala neoddělitelnou součástí trhu v západní Evropě. Téměř ven všech zemích se usazují zahraniční pracovníci. Pro tyto lidi jsou semínka dýně stálou pochoutkou stejně jako semínka slunečnice. Konzumují jich docela velké množství jako přesnídávky, jen sloupnou tenké slupky. U nás se prodávají bez slupek. Je to nutné, protože po pražení se většinou míchají s jinými výrobky. Pražit se musí opatrně. Doporučuje se často míchat. Pražené, solené či nesolené, jsou velice chutné. Loupání semínek vyžaduje značné náklady, tudíž je velký rozdíl v ceně loupaných a neloupaných semínek. Jejich nutriční hodnoty jsou velice vysoké. Tento fakt odkazuje oprávněnost dotací. Říká se, že dýňová semínka, jako hodně dalších výrobků na trhu, mají léčivé účinky. Je nemožné napsat všech co se týká dýně, ačkoliv jsem zmínil celkem dost. Jestli je jen polovina pravda, zaslouží si dýně více pozornosti a konzumentů.

 

Nutriční hodnoty na 100 g: energie 596 kcal nebo 2493 kJ, tuky 46,7 g, bílkoviny 27 g, uhlohydráty 13,1 g, minerály 4,9 g, vitamíny 0,44 mg.

↑ nahoru