Jablka

Celosvětově jeden z nejznámějších plodů, nutno podotknout čerstvá. Jablkům se daří dobře i v Nizozemí. Existuje mnoho druhů. Na poli sušených jablek se událo několik změn. Vedoucími zeměmi byly Čína, Amerika a Itálie. Pomalu ale jistě vedení převzaly Chile a Argentina. Itálie, vždy dodávající výborný produkt vyrobený z Golden Delicious, , Belfort a Morgenduft, nebyla schopná déle konkurovat, protože se nemohla vyrovnat cenám jihoamerických států.

 

V současnosti se Itálie zaměřila na průmyslové výrobky vysoké kvality „Low moisture diced“, všech rozměrů (plátky, drť, atd.)

 

Amerika má „Californinian“ a „Oregon Washington“, obojí velmi dobré produkty. Amerika má obrovský domácí trh, proto nepotřebuje vyvážet. To vysvětluje, proč nejsou zrovna levní Čínská jablka jsou mizerná, chutí i vzhledem. Rychle hnědou a ztrácí chuť. Raději se tedy podíváme na Chile a Argentinu. Používají hodně jabek Granny Smith Red Delicious, Morgenduft, a Golden Delicious. Z Granny Smith vyrobíte výborný produkt. Je to princ jablek. Jediné na čem tyto země musí zapracovat jsou rozměry. Například čtvrtky se od sebe někdy hodně liší. To ale jistě časem vyřeší. Přijmuli také výzvu ve formě výroby kostiček, plátků a dalších sušených forem jablka. Mají stále silnější pozici.

 

Argentina, ta překrásná země, má slibnou budoucnost. Také Chile si vede dobře, ale vyváží příliš mnoho čerstvých jablek. Tato země ohraničující Pacifik má ideální podnebí pro růst ovoce bez starostí s problémy jako například zavlažování (Kalifornie musí používat umělé zavlažování.) Tyto dvě země odděluje pás And, vysokých, neobvyklých a nedotknutelných. Díky nepříliš vysokým mzdám a přírodním podmínkám si mohou obě země ostře konkurovat a jejich pozice na trhu se stále lepší.

 

Zpracování je následující: celá jablka se roztřídí podle velikosti (Tudíž po vykrojení jádra nezůstane žádný zbytečný odpad), potom se loupou, vykrajují a upravují do konečné podoby (kostičky, čtvrtiny, plátky). Strojně se suší, dokud nedosáhnou požadovaného procenta vlhkosti.

 

V Nizozemí se často používají čtvrtiny. Čtvrtina vlastně není správný výraz, protože jablko se rozdělí na více než čtyři části. Jiné země používají více kategorií dělení. V sušičkách se může sušit i zelenina. Na jeden kilogram sušených jablek spotřebujete až 8 kg čerstvých. Bílé barvy se dosáhne použitím sulfatace. Tímto se zlikvidují i plísně a nebezpečné bakterie. Procento síry je pod přísným dohledem . Od zavedení EU a vývoje tohoto fenoménu zúčastněné země přijímají stále více společných pravidel a norem.Je to užitečná a nezbytná procedura, protože má-li fungovat otevřený vzájemný obchod, potom nesmějí být tyto záležitosti zábranou. Krok po kroku přichází jednota.

 

Sušená jablka: výborné, výživné a zdravé ovoce, používané ve s směsích i samotné.

 

Nutriční hodnoty na 100 g: energie 306 kcal nebo 1277 kJ, tuky 1,6 g, bílkoviny 1 g, uhlohydráty 68,7 g, minerály 1,6 g, vitamíny 10,1 mg.

↑ nahoru