Vlašské ořechy ve skořápce

Země nepříliš vzdálená od nás, jmenovitě Francie, hraje v obchodu s vlašskými ořechy velmi důležitou roli. Hodně alejí je v oblasti Grenoblu. Ořechy z této oblasti jsou známy jako nejlepší, nejjemnější, ale také nejdražší na světě, A cenový rozdíl je větší než pár pencí na kilogram. Francie potřebuje velké množství ořechů pro svůj domácí trh (například sýrů s ořechy) a ceny na světovém trhu se mění podle úspěšnosti sklizně ve Francii. Je-li ve Francii špatná sklizeň, musí se nakoupit velké množství ořechů ze zemí jako Indie, Čína a Amerika. Tím také prudce vzroste jejich cena.

 

Pokud je ve Francii dobrá sklizeň, velká část ořechů se přímo zkonzumuje. Čerstvé ořechy se také vyváží, jejich trvanlivost je srovnatelná s jablky nebo hruškami. Ořechy se vyváží do Německa a Belgie.

 

Louskání vlašských ořechů probíhá v zemích jako jsou Amerika nebo Francie strojně. V Indii, Turecku a Číně se louskají hlavně ručně. Je to sice velká námaha, ale poskytuje práci tisícům lidí. Francouzské louskané ořechy se nazývají „Cerneaux“ Během rozbíjení skořápek může prasknout i jádro. Strojním louskáním relativně častěji než ručním. Důležité jsou i rozdíly v barvě. Čím světlejší, tím vyšší jakost. Nutriční hodnoty vlašského ořechu jsou velmi vysoké, zvláště díky vysokému obsahu bílkovin. Proto jsou oblíbenou stravou vegetariánů. Indie získává stále silnější a silnější pozici důležitého dodavatele. Její zařízení na balení se neustále zlepšuje, ačkoliv jsou mezi dodavateli velké rozdíly. S vakuově balenou plodinou se dá velmi dobře pracovat. Uchování v chladu je nutností. V minulosti se indické a čínské ořechy museli prodat před koncem léta, nyní jsou nařízení daleko benevolentnější. Velké zlepšení.

 

Díky vysokému obsahu tuku je louskaný ořech velmi náchylný a brzy žlukne, není-li dobře uchován. Americké ořechy jsou nejodolnější a působí nejméně problémů. Čínské a indické jsou méně odolné a za teplého ho počasí brzy ztrácí chuť. Rozřízneme-li čerstvý ořech, měl by být bílý. Na rozdíl od starších ořechů nižší kvality, které jsou skelné. Prodeji špatných ořechů lze zamezit používáním chlazených skladišť, klimatizovaných lodí, převážením letadly (nebo velmi rychlými prostředky), důkladnou kontrolou dodávek a politikou čestného obchodu. To by mělo jít ruku v ruce s důvěryhodnými dodavateli.

 

Nutriční hodnoty již byly zmíněny v minulé kapitole.

 

**Spektrum vlašského ořechu

Tabulka spektra barev je jen pro ilustraci velkého rozsahu možného třídění podle barvy.

A-obzvláště světlé, B – světlé, C – světle jantarová, D – jantarová

Kalifornské ořechy mohou být barevně tříděny, aby vyhovovaly přání zákazníka. Light Halves and Pieces, Light Pieces, Light Medium Pieces, Small Pieces, Diced Pieces, Combination Halves and Pieces, Combination Pieces, Combination Medium Pieces, Regular Syrupers, Walnuts Bits, Baker Pieces, Nautral Syruper Pieces, Topping Pieces, Small Diced Pieces, Walnut Fluff.

 

**Americké louskané vlašské ořechy. Čína, Indie, Chile a Francie používají téměř totožné třídění. Výjimkou jsou francouzské Sarlequins. Popravdě jsou směsí barev.

↑ nahoru