Zázvor

Zázvor je velmi starý, jako většina produktů, kterými se zabýváme. Zázvor se zmiňuje v listině staré 3000 let. Číňané, Řekové Římané a Arabi připisovali zázvoru léčivé účinky. V Japonsku jsem pro jídle dostal malý kornoutek sušeného zázvoru na zlepšení trávení. Předpokládá se, že pochází z Číny. Portugalští objevitelé přinesli zázvor do západní Afriky. Španělé jej dovezli do Karibské oblasti a Jižní Ameriky. A konečně byl představen v Austrálii, v 19. stolení, díky evropským imigrantům. Tato země, Austrálie se stále více dostává na vedoucí pozice. Dosáhli toho díky jemnější chuti ve srovnání s výrobkem z Taiwanu, Číny, nebo Hongkongu, stálým dorážením na světový trh pomocí publikování v obchodních tisku a jiným prostředky tržního hospodářství.

 

Obzvláště ovládací práci s veřejností, větší množství zázvoru pěstuje i Fidži. Chuť dosahuje australské úrovně. V Nizozemí není zázvor příliš známý ačkoliv se blíží zvrat. Ale jen pomalu. Ne každý ví, že se zázvor používá i jako přísada do směsi koření curry. Co určitě znáte, je zázvor nabodnutý na malém párátku s kostičkou sýra. Budeme se zázvoru věnovat trochu blíže

 

Čerstvý zázvor

Všechen zázvor se získává ze zdeformovaného zázvorového kořenu. U nás se s čerstvým zázvorem málokdy setkáme málokdy. Musí být rychle spotřebován. Obsahuje 2-3 % éterických olejů a pryskyřice. Ty dodávají typickou chuť a mají příznivý vliv na trávení. Jsou i příčinou ostře kořeněné chuti, která po kontumaci přetrvává. Ve východních zemích se i příčinou ostře kořenění chuti, která po konzumaci přetrvává . Ve východních zemích se zázvor v pokrmech používá téměř denně. Mladá zázvor má jemnější chuť než staré kořeny.

 

Sušený zázvor

Používá se jako základ směsi curry. Zázvor se před sušením na slunci omyje a oloupe.

 

Kandovaný zázvor

Právě toto je produkt v Nizozemí tak důvěrně známý, kandovaný nebo obyčejný. Austrálie jej většinou vyváží v soudcích obsahujících 90% zázvoru a 10 % sirupu. Soudky z Číny Hongkongu a Taiwanu obsahují 60 % zázvoru (kuličky a plátky ) a 40 % sirupu. Zázvor se později balí do menších balení. Hlavně do skleněných nádobek se speciálním víčkem, aby nevytekl. Krájený zázvor se používá v pekařství a mimo jiné ve výrobě čokolád.

 

Trvanlivost

Kandovaný v nádobkách a soudcích se může uchovat dosti dlouho, bez problémů několik let. Jediný problém může být zcukernatění. Pokud je mezi vlhkostí a teplotou správný poměr, může se zázvor uchovat téměř bez časového omezení!

 

Krystalizovaný zázvor se vyrábí vařením kandovaného zázvoru, vaříme dokud všechen sirup nezcukernatí. Někdy se speciálně přidává další cukr. Také tento výrobek se dá dobře uchovávat po dlouhou dobu bez újmy na typických vlastnostech.

 

Nutriční hodnoty na 100 g: energie 296 kcal nebo 1235 kJ, tuky 0,3 g, bílkoviny 0,4 g, uhlohydráty 72,2 g, minerály 0,5 g, vitamíny 0 mg.

↑ nahoru