Ananas a Papaya

Od prvního vydání této knihy se těmito produkty mnoho událo. Bylo by příliš málo říci, že zaznamenaly útlum, byl t neobvyklý vývoj. Jednu dobu byly v každém müsli a podobných směsích. Byly velmi oblíbené. Ani ne kvůli chuti, jednoduše kvůli vzhledu ve směsích a předstíraným zdravotním účinkům. Ale brzy bylo zjištěno, že tyto kandované výrobky obsahují příliš mnoho cukru (70-75%). Anticipace, zvláště britská, měla velmi negativní dopad. Všude chtěli zjistit, co je produkt zač. Samozřejmě to není žádná známka toho, že produkt je špatný, ale nezasluhuje ani svatozář, která nad ním byla celá léta, alespoň v sušené podobě. Vynikající jsou čerstvé přírodní plody. Sušené jsou příliš umělé kvůli dochucení cukrem. Bez toho je výrobek dražší, tužší a hůře se konzervuje. I přes to najdeme příznivce přírodní formy.

 

Země původu jsou : Filipíny, Thajsko, Taiwan a JAR. Každý rok navštěvujeme první tři země. Jsou chudé i přes bohatou vegetaci jako překrásné ananasy a papaya.

 

Ananas

 

Ananas se na trh dodává buď krájený na plátky nebo na kostičky. Plátky se dělají ze středů, tudíž z části plodů, která se za čerstva téměř nekonzumuje. Vlastně na tom tolik nezáleží. Krájí se ručně.

 

Papaya

 

Papaya se na trh dodává jako plátky a kostky všech druhů velikostí. Tvar je závislý b a přání kupujícího. Většinou je možné koupit červenou papayu, někteří lodní dovozci mají i žlutou. Žlutooranžová barva je většinou umělá, červená je přírodní. Nikdy nedostanete papayu se 100% červenou barvu, vždy se najde určité procento světlejšího odstínu. Doba uchování se pohybuje nejméně od 1 do 1,5 roku.

 

Nutriční hodnoty ananasu na 100 g: energie 339 kcal nebo 1416 kJ, tuky 0,4 g, bílkoviny 0,8g, uhlohydráty 82,8 g, minerály 0,8 g, vitamíny 0 mg.

 

Nutriční hodnoty papay na 100 g: energie 337 kcal nebo 1408 kJ, tuky 0,8 g, bílkoviny 0,9 g, uhlohydráty 81,8 g, minerály 0,9 g, vitamíny 0 mg.

↑ nahoru