Banánové lupínky

Obecně

Banánové lupínky se staly nezbytnou součástí našeho pohoštění. Vedoucím výrobcem jsou Filipíny. Ta země, tvořená tisíci slunnými ostrovy, je v tomto ohledu nedostižná. Je to pro ně velký úspěch. O velký vývoz této plodiny se dříve snažily i Thajsko a Taiwan. Každopádně nedosáhly úroveň Filipín.

 

Banánovníky rosou velmi dobře a hlavě nepřetržitě. Daří se jim, protože Filipíny jsou stále zavlažovány tajfuny. Tajfuny ale někdy vážně poškodí vegetaci. To platí i pro banánovníky. Tyto ztráty by bylo možná kompenzovat dovozem z jiných ostrovů, jenže spojení mezi jednotlivými ostrovy je minimální. Tudíž od této možnosti nemůžeme příliš očekávat. Přírodní katastrofa často naruší výrobu, tím vznikne nedostatek.To nemá nikdo rád. Produkt je tak často používán, i v průmyslu, že pro jeho získání udělají obchodníci cokoliv. Proto se někdy zákon nabídky a poptávky vynutí až dvojnásobné ceny. Pro místní obchodníky nutno dodat.

 

Zpracování

Malé zelené banány přivezené z pole se loupou a krájí na pásky, strojně nebo ručně. Na Filipínách se většina krájí ručně. Osmaží se v palmovém oleji (jeden z nejlepších a nejdražších olejů). Později se ponoří do vařícího roztoku cukru, s medem nebo bez. Tím produkt získá krystalický povlak, díky němuž vydrží déle a je křehký. Po zchlazení projdou sítem a balí se do krabic od 5 do 7 kg. Velni důležitá je šířka pásků. Ideální je od 3 do 3,5 mm. Tenčí se lehce lámou a čím širší, tím více ztrácí křehkost. Je to výrobek, jehož správné zpracování vyžaduje mnoho dovednosti. Průběhem let jsem viděl objevit se a zmizet mnoho druhů výrobků. Je opravdu těžké vyrábět, aby se obchod vyplácel. Ostatní zaplňují mezery na trhu a vy jako dovozce musíte být stále ve střehu. To samozřejmě platí pro všechny naše produkty.

 

Použití

V průběhu prvních let byly na trhu solené a přírodní banánové lupínky. Vyzkoušely se i jiné příchutě, například slanina. Úspěch měli hlavně sladké lupínky. Tvoří hlavní podíl výroby a mohou být použity se všemi druhy ořechů. Úspěšně se používají i ve výrobě müsli. V müsli se nepreferují celé banánové lupínky, proto se vyrábí i čtvrtiny. Před konečným osmažením se lupínky rozkrájí na čtvrtiny. V zemích původu se banán používá pro nás neobvyklým způsobem. Když jsem pobýval v v malém chudém hotelu uprostřed Amazonie, snídal jsem každé ráno smažené banány. Výborné !!!

 

Zkráceně: banánové lupínky jsou výrobek, který si vede velice dobře (což je velký úspěch).

Nutriční hodnoty medových banánkových lupínků na 100 g: energie 534 kcal nebo 2231 kJ, tuky 31 g, bílkoviny 4,7 g, uhlohydráty 53,6 g, minerály 1 g, vitamíny 2,4 mg.

↑ nahoru