Datle

O datlích

Je to privilegium, psát o ořeších a suchých plodech, protože na poli jídla se jejich historii nic nevyrovná. Mnoho druhů bylo známo již před Kristem a mělo několik účelů (prakticky vždy klidných). Vždy byly a stále jsou spojeny s lidstvem. Suché plody jim sloužily po celá dlouhá staletí svými chutěmi a živinami. Zůstali tím, čím byly a ochotně přijímali lidské úpravy, kde staletí svými chutěmi a živinami. Zůstali tím, čím byly a ochotně přijímali lidské úpravy, kde to bylo nezbytné. To je i případ datlí, šlechtěné prehistorické plodiny. Datlová palma. Palma je známkou něčeho elegantního, vzácného, nádherného a tak je to i doopravdy. Vysoká, rovná palma s půvabně vlajícími listy je ozdobou svého okolí. Šepotem svých šelestících listů baví okolí. Pole palem vypadá jako vysocí válečníci, štíhlí, chladní nedotknutelní. Jejich krása je dojemná. Zdá se, že spalující vedro, ve kterém často rostou jim nevadí. Opatrují své plody, jako by to byly drahokamy, kryjí je svými listy, které jsou vysoko na kmeni, daleko od země. Datle visí dolů v trsech, pomalu rostou, dokud lidé neusoudí, že jsou dosti zralé. Jedna datlová palma rodí asi 40 trsů, v každém 25 až 30 datlí.

Existuje velká různorodost datlí. Uvádíme nejprodávanější „Deglet pour“ je na našem trhu nejznámější odrůda. Obrovský „Medjool“ je obzvláště chutný, bohužel s krátkou trvanlivostí.

 

Historie datlí

Nejpravděpodobněji datlovník pochází z oblasti mezi řekami Eufrat a Nil. Nyní se pěstuje od Maroka k Indii, tedy od západu k východu. Přirozeně jen v ohraničeném pruhu, vymezeném podnebím. A nakonec zaměřila svou pozornost na tuto vzácnou výživnou plodinu i Amerika. Zatím v Kalifornii vznikly velké pěstitelské oblasti, datle pěstují i v Arizoně. Navštívil jsem pokusnou datlovou zahradu v této pokrokové zemi. Je neuvěřitelné, co jsem viděl. Datle velké jako hrušky a tak jemné, že se daly téměř vysát. Datle černé jako gagát a datle téměř bílé. Krátce fantastické variace. Irák prohlašuje, že pěstuje přes tři sta různých druhů datlí. Každopádně pouhé tři druhy ze tří set tvoří 92% celkové výroby.

 

Země produkce datlí

Země, hrající v datlích roli na světové úrovni jsou : Alžír, Amerika, Egypt, Irán, Irák, Izrael, Libye, Pákistán, Maroko, Saúdská Arábie a Tunis. Produkce dalších zemí, zahrnujících Mexiko a Španělsko, ani z daleka nedosahuje výše předních zemí. U nás používáme většinou datle z Alžíru, Tunisu, Iráku, Maroka a Ameriky. Čerstvé mražené datle se dováží z Izraele. Chutnají výborně, ale nedají se dlouho skladovat, což je u datlí opravdová překážka. Datle z Iráku a Maroka se do země dostanou díky zbožnosti zahraničních dělníků, kteří jich během postního měsíce zkonzumují velké množství. Našimi hlavními dodavateli jsou Alžír, Tunis a Amerika.

 

Původní použití datlí

Původně datle, stejně jako fíky, sloužily jako vysoce výživná potravina. Dokonce byly jedním z hlavních zdrojů živin. Sušené mohly být dlouho uchovány a lehce převáženy. Přesto pro nás stále nebyly dost dobré. Chtěli jsme je jemnější. Tak se stalo, že pilní lidé v Marseilles, tudíž ve Francii, vymysleli způsob výroby jemných datlí. Marseilles byla dlouho Mekkou obchodu s datlemi, neboť Francouzi vládli předním výrobním zemím. Vyráběli druh kandovaných datlí a dá se říci, že je vyrábějí dodnes.

 

Zpracování datlí

Datle se omyjí a uloží do plochých beden na palety. Uskladní se na uzavřeném, vlhkém místě. Po vyjmutí už nejsou matné, ale lesklé a jemné. Je mistrovskou prací, najít rovnováhu mezi příliš jemnými (příliš vlhkosti způsobí rychlé znehodnocení) a příliš tvrdými (spotřebiteli se nebudou líbit a může si myslet, že koupil špatné datle).. Všechny země, vyvážející do Evropy, si tuto metodu osvojily. Pro některé země je to složité, vyrábět datle tímto způsobem a  považují za naprosto odpuzující zpracovávat datle tímto způsobem, odporujícím tradicím. Datle jsou potravinou s dlouhou trvanlivostí a tím získávají vysokou hodnotu.

 

Balení datlí

Také pro tento sušený plod platí: téměř vše se dělá ručně. Zručnými, čistými ženskými a dívčími rukama jsou dovedně seřazeny na malých podložkách do krabic všech vah, sahajících od 200 do 1000 gramů. Světlé barevné balíčky na kterých málokdy chybí datlový strom. To platí i pro krabice s volně loženými datlemi. Tyto krabice se často plní poloautomaticky. Doplňování na přesnou váhu se většinou dělá ručně, stejně jako lepení krabic. U krabic s velkým množstvím datlí se váha pohybuje od 5 do 10 kg.

Skladování datlí

Sušené datle se mohou skladovat dosti dlouho, déle než rok, jsou-li dobře uskladněny. U kandovaných je situace jiná. Kvůli přidávané vlhkosti mohou datle zkvasit během šesti měsíců, to zapříčiní silný zápach a nepříjemnou chuť. Přidá-li se příliš vlhkosti, mohou se vyskytnout i plísně. Tudíž je rozumné skladování v chladnu.

 

Nutriční hodnoty na 100 g: energie 305kcal nebo 1275 kJ, tuky 0,5 g.

↑ nahoru