Meruňky

Meruňky patří mezi nejjemnější subtropické plody. Zlatooranžově zbarvení meruněk ve zmrzlině tutti frutti určitě upoutá pozornost každého zákazníka. Jsou charakteristické pro odvětví pracující s tropickými plody. Určit původ meruněk půjde dosti těžko, ale bude asi někde v Asii. Tyto produkty jsou letité a vždycky jsou zahaleny stínem temné minulosti, která stěží prozradí svá tajemství. A proč také_ Existují a jejich existence je dosti úspěšná. Pokud si to přejete, můžete vychutnávat výbornou kvalitu meruněk denně.U nás jsou dostupné prakticky po celý rok. Objevuje se ale velký rozdíl v kvalitě.

 

Chtěl bych, aby jste mě následovali na cestě za pravou meruňkou, jak a kde roste, jaké má zvláštní vlastnosti a nakonec uděláme pár obecných poznámek. Velmi rychle se přesuneme do centrální Asie, přesněji do Turecka. Odtud pochází velké množství „naších „ meruněk. Izmir, toto jméno budeme potkávat část. Je to místo na pobřeží, známé již z bible jako sousední město Ephesusu, z kterého zůstaly jen ruiny. Nyní má Izmir více než milion obyvatel. Od míst sklizně je vzdálen málo přes 600 kilometrů fascinující krajiny. Přesuneme se k řece Eufrat a městu Malaty. Ovocné sady začínají na břehu řeky a pokračují dále k svahům hor. Najdeme tam mnoho hor pod horkým sluncem. Je to suché teplo a obyvatelé si úzkostlivě zahalují celé tělo, aby jim velké teplo neublížilo. Jak to slunce pálí z vytrvale modrého nebe! V tomto podnebí se vede hustě olistěnému stromu výborně, dosahuje značné výšky. Strom rodí čtyři až pět let po zasazení. Plody jsou obvykle velké, Průběhem let se množství zvětšuje a počáteční úroda, okolo 20 kilogramů, se může až desetkrát zvětšit. Únor, březen a duben jsou deštivé měsíce. S nekonečnou trpělivostí absorbují kořeny životadárnou kapalinu a ukládají ji. Musí jim vydržet měsíce na vykvetení a vyživování jemných, světle růžových květů. Ze skromného začátku vyrostou statné a zdravé plody. Stromy kvetou v dubnu a květnu. To je riskantní období. V noci může být chladno a mrazem pochopitelně odumřou části květů. Následkem je malá sklizeň a zvýšení cen. Plody dozrávají uprostřed července. Sklizeň může začít. V tomto procesu je zapojeno mnoho žen, jako ostatně u všech plodů, sklízených v Turecku. Padající plody se chytají do látek. Potom jsou naskládány do nízkých přepravek a na 24 hodin uskladněny v primitivní uzavřené místnosti, kde jsou vystaveny šíření. A to ze dvou důvodů. 1. Zachování kvality: zničí se veškerý hmyz a nebezpečné bakterie. 2. Zbarvení: získají překrásnou zlatě žlutě oranžovou barvu. Potom se suší 3-4 dny a na slunci a poté je ženy vypeckují. Na to jsou znovu sušeny další 3-4 dyn a dávány do pytlů, asi po 70 kg. Vykupují je lidé, zabývající se dalším zpracováním, většinou vývozci a dále s nimi pracují. Nejprve se omyjí v čisté vodě a projdou horizontální odstředivkou. Správně by měl výrobek projet na dlouhém běžícím pásu skrz tunel s horkým vzduchem a teplotou okolo 60-70 stupňů Celsia, takže se meruňky dokonale vysuší. Následuje strojní třídění podle velikosti.

 

Rozměry a údaje tureckých meruněk

 

Nr. 0) 61-80, nr. 1) 81-100, nr. 2) 101-120, nr. 3) 121-140, nr. 4) 141-160, nr. 5) 161-180, nr.6) 181-200, nr. 7) 201-220, nr. 8) 220 a výše. Čísla udávají počet kusů na kilogram. 141-160, (nr.4) je průměrná velikost z obvyklé sklizně. Menší než 190-200 se zpracuje v továrnách /(marmeláda a podobně). Po roztřídění se meruňky opět jedou po běžícím pásu,, lemovaným ženami po obou stranách. Ty hledají nežádoucí věci, jako meruňky s černými puntíky, větvičkou nebo malým kamínkem (pokud během růstu prší, vždy se najde několik meruněk s černými tečkami). Nakonec se rozdělí do krabic po 12,5 kg a jsou připraveny na rozsílání po celém, světě. Ačkoliv se s meruňkami obchoduje hlavně v Izmiru, stále více obchodů se přesouvá do oblasti sklizně zvané Malatya. V Mersinu se surovina nakládá na lodě. Abyste se vyhnuli zklamání, je rozumné najít si správného vývozce. Je to dobré pravidlo, zvláště u vznešených meruněk.

 

Vyskytuje s i ruční balení v celofánových sáčcích po 200, 22, 250 a někdy i po 500 gramech. Okolo 5% produkce meruněk se prodá jako „přírodní“, to znamená bez použití síry, tudíž jsou za a) téměř černé a za b)prodejné jen do dubna. Jejich zlatí bratři za dobrého skladování vydrží několik let. „Přírodní“ nejsou tříděné podle velikosti, nýbrž se balí do krabic jako směs. Obecně jsou mírně dražší než „obyčejné“ meruňky. Způsob sušení je stejný. Velmi dobře se vedou na německém trhu. Člověk by řekl, že by se jim mělo dařit i u nás. Ale u nás je nemožné pro tyto černé plody najít kupce. Jednou jsem málem prodělal 25 000. Byl jsem bláhový a myslel jsem, že by byl dobrý obchod je dovézt. Potom se mi povedlo všech no prodat do Německa se ztrátou okolo 600,-. Bojí se použité sulfatace. Síra se jako benzín vypařuje. Když se meruňky dostanou na trh bude síra dávno pryč. Potom navíc musí přijít omývaní sušení a zahřátí, takže jistě chápete, s jak výživným produktem obchodujte. Občas zadrží část sklizně. Většinou tlačí na ceny přerušováním dodávek a odbytu Mohou se to dovolit. Jen sušení probíhá stejně, jako před 3000 lety: přírodně, slunce. Doposud jsme mluvili jen o tureckých meruňkách. Samozřejmě, toto ovoce roste i v mnoha dalších zemích. Důležité jsou Iránské meruňky, mají stejnou sladkou příchuť. Jsou žlutější, říká se jim „Gheyssi“- Někdy se na trh snaží proniknout Afghánistán.

 

Druhy z USA:

- Extra choice diameter 1“ až 1 1/8“ Choice diameter 1 3/16“ až 1“

- Standard diameter smaller 13/16“ Jumbo diameter over 1 3/8“

- Extra fancy diameter 1 ¼“ až 13/8“ Fancy diameter 1 1/8“ až 1 ¼“

 

Tři důležité země, které bych chtěl zmínit nejsou důležité jen kvůli množství, ale i chuti. Jsou to Amerika (samozřejmě Kalifornie), Austrálie a AR. Tyto země dodávají na trh fantastický produkt. Chuť je ale jiná, kyselá. (tuto chuť má i Argentina a Chile, zatímco turecký druh „Urgup“ je dosti kyselá). První tři uvedené země prodávají své produkty za velni vysoké ceny. Tak vysoká cena musí souviset s nabídkou a poptávkou, jinak to neumím vysvětlit. Je pravda, že existuje určitý okruh lidí, se zájmem pouze o tento druh. Kdyby byla cena přijatelnější, skupina zájemců by se nepochybně rozrostla. Posledních pár let prodává turecko dost svých nakyslých meruněk do Ameriky a Kanady, což vypovídá o jejich vysoké kvalitě. Již zmíněné země nepoužívají termín kusy, mají šest skupin (viz obrázek). Tyto druhy se prodávají v různých baleních, maximálně do kilového . Vlhkost sahá do 25 do maximálně 35%.

 

Meruňky krájené na kostičky

Výrobek, který se pomalu ale jistě dostal na trh a našel si své místo. Průměrná velikost je 8/10 mm, často se krájí ručně a proto těžko dosáhnete rovných okrajů. Abyste je udrželi pěkné a čisté, musíte přijmout přísná opatření. S naším námořním dovozcem, Kirici, jsme tyto podmínky vytvořili. Jen takovým způsobem lze zajistit prvotřídní produkt, který může sloužit k mnoha účelům. Agy se produkt udržel sypký, tak se do zářezů nasype rýže.

 

Nutriční hodnoty: energie 291 kcal nebo 1214 kJ, tuky 0,5 g, bílkoviny 5 g, uhlohydráty 63,5 g, minerály 33 g, vitamíny 14,47 mg.

↑ nahoru