Pecany

Není produkt, který může být popsán lehčeji. I přes to můžeme najít odlišnosti. Například produkty rostoucí po celém světě působí nejvíce problémů. Na rozdíl od plodin pěstovaných v jediné zemi. To první platí pro pecany. Silnou produkci má Izrael, Mexiko, ale největším pěstitelem všech dob je Amerika. Vzhůru se dere také Jižní Afrika. V této zemi je nejenom hodně starých alejí, ale bylo zasazeno i hodně mladých stromů. Dost na to, aby vzali vývoz pevně do svých rukou. Tento ořech není bohužel plošně příliš z nám. To platí zvláště pro naši zemi, bohužel pro tento výborný ořech. Ve skořápce má mnoho společného s vlašským ořechem. Co se týká chuti, je dokonce lepší.

Jméno

Bylo těžké vypátrat původ jména pecan. Okolo roku 1500 jej hojně jedli indiáni. Strom rostl divoce a nebyl nijak pojmenován. Pojmenovali ho až Španělé: „Druh vlašského ořechu“. Z tohoto Francouzi udělali: „La Pacaniere“. Oficiální jméno pecan se ujalo teprve nedávno.

 

Pěstování

Se stromem pecanu se setkal každý obyvatel jihozápadní Ameriky. Seznámil se i s jeho výbornými plody. Bylo to slavné vítězství. Tato domorodá plodina rostla v divočině. Potom ji začali šlechtit a nyní ji najdeme v polovině Ameriky. Divoké stromy sále rodí, ačkoliv jejich růst byl podroben regulaci.

 

Sklizeň

Doba sklizně záleží na počasí v průběhu růstu. Obecně probíhá od října do prvního zimního měsíce nového roku. Pecan má dvouletý cyklus, podobný mnoha ostatním ovocným stromům. Je několik metod, jak dostat ořechy ze stromu.

 

  1. Nechejte pracovat přírodu a počkejte, dokud ořechy nespadnou. Poté je sesbírejte.

 

  1. Vezměte dlouhou bambusovou tyč a setřeste ořechy ze stromu. Tento způsob vyžaduje méně čekání a je tradiční.

 

 

  1. Metoda 20. století. Kupte stroj na třesení stromem, ořechy spadnou. Logicky metoda jedna a dvě jsou používány pro divoce rostoucí stromy. Třetí metoda v udržovaných alejích. V období sklizně, všichni pilně pracují dne i nocí, aby zásobovali Ameriku čerstvými pecany.

 

Příchuť a výskyt

 

Divoce rostoucí ořech je menší, než ořech z aleje, ale podle znalců má stále lepší chuť. Každopádně skořápka alejového stromu je tenčí a obecně výnos z jednoho stromu je větší. V naší rozmazlené společnosti se klade velký důraz na vzhled. To platí i  pro tento ořech. Původní skořápka pecanu není moc pěkná, má nudnou šedivou barvu. Proto se pecany pro americký trh bělí a leští. Pro naši zemi jsou barveny do červenohnědá, čemuž se říká „Rebleached and polished“.

Je to směšné, vlastně to vůbec neovlivní chuť. Navíc si spotřebitel může myslet, že kupuje červený ořech. I přes to jak vypadá, si tento ořech zaslouží být známější a konzumovanější. Což se podle aktivity Američanů zdá být jen otázkou času.

 

 

Skladování

Balení a zachování kvality: ořechy uschované v chladu vydrží nejméně rok. Je to pěkně statný ořech a žlukne pomalu. Neměl by být uchován ve vlhkém prostředí. Ve skořápce jsou baleny v pytlích po dvaceti pěti kilogramech. Louskané v krabici po 13,62 kg.

 

Použití

U nás se celé ořechy ve skořápce míchají hlavně s ostatními nelouskanými ořechy. Louskané se míchají s různými druhy ořechů. Mohou být také fritovány (pouze krátce, okolo jedné ž dnou minut při teplotě okolo 150 stupňů celsia)-

Nutriční hodnoty na 100g. Energie 736 Kcal nebo 3076 Kj, tuky 71,2 bílkoviny 92, g, uhlohydráty 12,3g, minerály 1,6g, vitamíny 3,1mg.

 

**Pecany ve skořápce

**rozdělení amerických pecanů „=palec=2,65 cm)


- Mammoth Halves 200-250 na libru

- Junior Mammoth Halves 250-300 na libru

- Jumbo Halves 300-350 na libru

- Extra Large Halves 350-450 na libru

- Large Halves 450-550 na libru

- Medium Halves 550-650 na libru

- Topper Halves 650-750 na libru

- Mammoth Pieces přes 8/16“síto

- Extra large Pieces skrz 9/16!síto a přes 8/16!síto

- Large Pices skrz 8/16 a přes 6/16“síto

- Large Medium Pieces skrz 9/16 a přes 5/16!síto

- Medium Pieces skrz 5/16 a přeš 4/16!síto

- Small Pieces skrz 4/16 a přes 3/16!síto

- Midget Piëces skrz 3/16 a přes 1/8“síto

- Granules skrz 1/8 a přes 5/64“síto

- Meal skrz 5/64“síto

↑ nahoru