Pecany
Není produkt, který může být popsán lehčeji. I přes to můžeme najít odlišnosti. Například produkty rostoucí po celém světě působí nejvíce problémů. Na rozdíl od plodin pěstovaných v jediné zemi. To první platí pro pecany. Silnou produkci má Izrael, Mexiko, ale největším pěstitelem všech dob je Amerika. Vzhůru se dere také Jižní Afrika. V této zemi je nejenom hodně starých alejí, ale bylo zasazeno i hodně mladých stromů. Dost na to, aby vzali vývoz pevně do svých rukou. Tento ořech není bohužel plošně příliš z nám. To platí zvláště pro naši zemi, bohužel pro tento výborný ořech. Ve skořápce má mnoho společného s vlašským ořechem. Co se týká chuti, je dokonce lepší.
Jméno
Bylo těžké vypátrat původ jména pecan. Okolo roku 1500 jej hojně jedli indiáni. Strom rostl divoce a nebyl nijak pojmenován. Pojmenovali ho až Španělé: „Druh vlašského ořechu“. Z tohoto Francouzi udělali: „La Pacaniere“. Oficiální jméno pecan se ujalo teprve nedávno.
Pěstování
Se stromem pecanu se setkal každý obyvatel jihozápadní Ameriky. Seznámil se i s jeho výbornými plody. Bylo to slavné vítězství. Tato domorodá plodina rostla v divočině. Potom ji začali šlechtit a nyní ji najdeme v polovině Ameriky. Divoké stromy sále rodí, ačkoliv jejich růst byl podroben regulaci.
Sklizeň
Doba sklizně záleží na počasí v průběhu růstu. Obecně probíhá od října do prvního zimního měsíce nového roku. Pecan má dvouletý cyklus, podobný mnoha ostatním ovocným stromům. Je několik metod, jak dostat ořechy ze stromu.
- Nechejte pracovat přírodu a počkejte, dokud ořechy nespadnou. Poté je sesbírejte.
- Vezměte dlouhou bambusovou tyč a setřeste ořechy ze stromu. Tento způsob vyžaduje méně čekání a je tradiční.
- Metoda 20. století. Kupte stroj na třesení stromem, ořechy spadnou. Logicky metoda jedna a dvě jsou používány pro divoce rostoucí stromy. Třetí metoda v udržovaných alejích. V období sklizně, všichni pilně pracují dne i nocí, aby zásobovali Ameriku čerstvými pecany.
Příchuť a výskyt
Divoce rostoucí ořech je menší, než ořech z aleje, ale podle znalců má stále lepší chuť. Každopádně skořápka alejového stromu je tenčí a obecně výnos z jednoho stromu je větší. V naší rozmazlené společnosti se klade velký důraz na vzhled. To platí i pro tento ořech. Původní skořápka pecanu není moc pěkná, má nudnou šedivou barvu. Proto se pecany pro americký trh bělí a leští. Pro naši zemi jsou barveny do červenohnědá, čemuž se říká „Rebleached and polished“.
Je to směšné, vlastně to vůbec neovlivní chuť. Navíc si spotřebitel může myslet, že kupuje červený ořech. I přes to jak vypadá, si tento ořech zaslouží být známější a konzumovanější. Což se podle aktivity Američanů zdá být jen otázkou času.
Skladování
Balení a zachování kvality: ořechy uschované v chladu vydrží nejméně rok. Je to pěkně statný ořech a žlukne pomalu. Neměl by být uchován ve vlhkém prostředí. Ve skořápce jsou baleny v pytlích po dvaceti pěti kilogramech. Louskané v krabici po 13,62 kg.
Použití
U nás se celé ořechy ve skořápce míchají hlavně s ostatními nelouskanými ořechy. Louskané se míchají s různými druhy ořechů. Mohou být také fritovány (pouze krátce, okolo jedné ž dnou minut při teplotě okolo 150 stupňů celsia)-
Nutriční hodnoty na 100g. Energie 736 Kcal nebo 3076 Kj, tuky 71,2 bílkoviny 92, g, uhlohydráty 12,3g, minerály 1,6g, vitamíny 3,1mg.
**Pecany ve skořápce
**rozdělení amerických pecanů „=palec=2,65 cm)
- Mammoth Halves 200-250 na libru
- Junior Mammoth Halves 250-300 na libru
- Jumbo Halves 300-350 na libru
- Extra Large Halves 350-450 na libru
- Large Halves 450-550 na libru
- Medium Halves 550-650 na libru
- Topper Halves 650-750 na libru
- Mammoth Pieces přes 8/16“síto
- Extra large Pieces skrz 9/16!síto a přes 8/16!síto
- Large Pices skrz 8/16 a přes 6/16“síto
- Large Medium Pieces skrz 9/16 a přes 5/16!síto
- Medium Pieces skrz 5/16 a přeš 4/16!síto
- Small Pieces skrz 4/16 a přes 3/16!síto
- Midget Piëces skrz 3/16 a přes 1/8“síto
- Granules skrz 1/8 a přes 5/64“síto
- Meal skrz 5/64“síto