Rýžové sušenky

Úvod

Tato kniha tvrdí, že se zabývá ořechy a suchými plody, v zásadě je to pravda. Vždy se ale najdou okrajové výrobky, které se mohou, ale nemusí se suchými plody spojovat. Mají ale některé zajímavé stránky které Vám nemohou zatajit, ačkoliv nejsou typické pro ořechy nebo suché plody. Jeden z takových produktů jsou i rýžové sušenky. Jejich zdroj prozrazuje už jejich jméno: rýže. Rýže je druh zrna. V Japonsku a okolních zemích velmi důležitá plodina. Je pěstována a používána v takovém množství jako u nás například brambory: hlavní část jídelníčku. Při projíždění Japonska uvidíte nespočet rýžových polí, často pokrytých tenkou vrstvou vody. Rýžové sušenky jsou u nás velmi populární a používají se stále častěji jako pohoštění. Tudíž mají určitou návaznost na arašídy, atd. Myslím si, že by Vás mohli zaujmout, aniž bych příliš opustil rámec této knihy. Rýžové sušenky vyrábí také Taiwan, Korea a Thajsko, ale s kvalitou japonské produkce se nedají srovnat.

 

Zpracování

Pro výrobu se používá speciální rýže, pojmenovaný Arare. Je možné z ní vyrobit těsto a velmi tenké sušenky. Po sklizni se rýže oloupe, očistí a vaří v obrovských kotlích na 4000 litrů vody. Zůstane v nich jeden den. Potom se zchlazená hmota uhněte, vyrazí formičkami, upeče v obřích pecích a namočí se do roztoku. Ten dodá požadovanou chuť jako například paprikovou, sójovou, slanou, chilli, kari, sýrovou, mořské řasy nebo sezamovou. U některých druhů se používá pšeničná mouka. Procento obsahu rýže se pohybuje od 93-98%. Najdou se i druhy s arašídy. V tom případě se s rýží pracuje naprosto stejně, Arašídy se obalí ochutí a opečou v otočných bubnech. Výrobna kterou jsem navštívil zpracuje 12000 rýže denně.

 

Druhy

U nás známe 15-20 druhů, ale v Japonsku je jich mnohem více )okolo 1000). V Japonsku jsou zvláště oblíbené rýžové sušenky posypané mořskými řasami. Mořské řasy prý pomáhají uchovat přírodní černou barvu vlasů. Každý Japonec té povídačce věří. Nechutnají vůbec špatně. I v Nizozemí se některé druhy rýžových sušenek posypávají kousky mořských čas. V Japonsku jsou rýžové sušenky něco jako v Holandsku sýr, víno ve francii a špagety v Itálii. Takové obrovské množství se jich zkonzumuje v zemi vycházejícího slunce. Už od osmého století, kdy byly poprvé vyrobeny buddhistickým knězem.

 

Balení

Pro obří koncern v Japonsku, který jsem navštívil jezdí 80 dodávek. Mají šest ultra moderních závodů, kterými Vás provedou, aniž by něco prozradili. Všechno je úhledné a čisté. Každý nosí bílý plášť, čepici a speciální obuv. Uniformovaní baliči obsluhují plně automatické linky. Hodně zboží je už předem baleno v různých druzích obalů, většinou umělých. Je to nezbytné, protože zboží nesnáší vlhkost. Podmínky balení musejí být pod přísným dohledem.

Ve velkém se balí do plechovek. Takto balené zboží vydrží dlouho a nemůže být poškozeno.

 

Uchování

Balené: dosti dlouho (Japonci zaručují 6 až 12 měsíců) pokud je balení dobře uzavřeno. Velké objemy: Právě tak dlouho, po otevření krabic plechovek jsou dvě možnosti:

A)okamžitý prodej

B/ vystavovat vzduchu jen malá množství, protože rýžové sušenky rychle absorbují vlhkost a tvrdnou. Proto je nutné je po zakoupení v obchodě nebo na trhu uchovávat ve šroubovací sklenici, nebo plechovce.

Je to výborné pohoštění a nevyžaduje příliš péče, dokud je zabaleno. Po otevření musí být rychle zkonzumováno.

Nutriční hodnoty na 100 g: energie 379 kcal nebo 1584 kJ, tuky 3 g, bílkoviny 5 g, uhlohydráty 82,7 g, minerály 4 g, vitamíny 0 mg.

↑ nahoru