Vlašské ořechy

Vlašský ořech je jeden z nejznámějších ořechů, obzvláště ve skořápce. Tento ořech může růst výjimečně i v Nizozemí. Pravda, žádné velké množství, ale dost na to, aby je každý znal a alespoň jednou viděl. Někdy se prodávají v zelenině. Často nejsou vzhledově příliš lákavé, ačkoliv chuť je výborná. Největší část ořechů ve skořápce na našem trhu pochází z Ameriky. Objevují se i ořechy z Číny a zřídka turecké, Někdy pochází z Itálie, Chile na trh dodává zboží vysoké kvality. Jak už bylo řečeno: Amerika je náš největší dodavatel. Každý zná červeně značené Dimonds. Jiné továrny mají také své značky, ale Diamonds je pojem.

 

Největší část pěstují v nepřekonatelné Kalifornii. Státy Oregon a Washington pěstují také, ale ve srovnání s Kalifornií pouze zanedbatelné množství. Co v Kalifornii dokázali a dokazují je za hranicí lidských možností. Co se v Kalifornii rozeběhlo je vedeno takovým způsobem, že se z ničeho stali brzy vedoucími pěstiteli na světovém trhu v mnoha odvětvích. Už od začátku měli v plánu úspěch. To platí i v případě vlašských ořechů. Díky jejich profesionálnímu postupu a stanovení pevných cen vytlačili z trhu jiné země a zaujali jejich místa dovozců. Pro vybudování obchodu byl samozřejmě velkou pomocí domácí trh. Přes 200 miliónů lidí může utratit docela dost peněz.

 

Strom vlašského ořechu může dorůst až do 30 metrů, ale obecně může být srovnán se středně velkou třešní. Tmavozelené listy jsou podlouhlé nebo oválné, kůra je světlá. Zelená ořechy mají úplně stejnou barvu jako listy. Po dozrání ořechů praskne zelená slupka a objeví se vlastní ořech. Netrhají se ručně, ze stromu se ořechy setřesou. Dále se omyjí a vysuší. Sušením se zajistí jejich kvalita, tudíž se provádí co nejlépe. Následuje třídění, značení a balení podle přání zákazníka. Nakonec jsou uloženy v chlazených skladech, připravené k rozeslání kamkoliv. Rozhodnutí zda je sklizeň první nebo druhé jakosti dělá výrobce. Tudíž se může stát, že je dostupná pouze plodina druhé jakosti. Záleží na počasí během růstu.

 

Amerika má několik druhů vlašských ořechů. Čtyři z nich pokrývají 80% procent celkové produkce. Jsou to: Hartley, Franquette, Payne a Eureka. V Nizozemí najdete hlavně Hartley, vybrané jumbos (největší a purpurově značené, Large (červeně značené), Mediums (zeleně značené) a Babynuts (velmi malé). Všechna toato jména jsou spojena s velikostí. Jumbos mají přes 27 mm, s odchylkou tří až čtyř milimetrů.

 

Balí se v pytlích po padesáti Ibs. Nebo 25 kg, malé pytle po 10 kg, plastikové sáčky po 500, 400  a 250 g. 35% amerických vlašských ořechů se prodává ve skořápce. Zbytek se prodává rozlouskaný. Je to obrovský trh na kterém je zastoupeno mnoho dalších zemí.

 

Nutriční hodnoty na 100 g: energie 698 kcal nebo 2919 kJ, tuky 64 g, bílkoviny 14,8 g, uhlohydráty 13,7 g, minerály 1,9 g, vitamíny 2,8 mg.

↑ nahoru