Kokos

V současnosti je kokos prodávám ve směsích s dalšími ořechy a suchými plody. Většinou je nakrájený na úzké, podlouhlé plátky. Jeho bílá barva značí, že se jedná o přírodní produkt. Existuje také pražená forma, která je tmavší. V poslední době se přírodní plátky stávají v Nizozemí stále oblíbenějšími. Každopádně se tato plodina stala nedílnou součástí našeho obchodu. Přirozeně kokos je sám o sobě velmi dlouho používán v průmyslu. Vzpomeňte si například na kokosové pečivo.

 

Zboží nabízené na trhu, již dříve zmíněné plátky, je většinou dováženo z Filipín, Thajska a Srí Lanky. Snažit se vyjmenovat všechny země, kde kokosová palma roste, je zbytečné. Jejich velmi mnoho.

 

Tento dobře vypadající, štíhlý strom se vyskytuje v milionech a zároveň dává práci a potravu milionům. Je to jeden z nejhezčích druhů stromů, které znám nebo jsem kdy viděl. Většinou štíhlý s půvabně visícími listy rozdělujícími se jako natažené prsty ukazující do nicoty. Někdy pak mohutné s kmenem jako sloní noha s plnou a neprostupnou korunou. Prudce stoupající kmen bude opatrovat zelené, žárovkovité kokosové ořechy, dokud úplně nedozrají. V ořechu je tekutina podobná vodě, chutná přibližně jako mléko s výraznou příchutí. Má velmi vysoké nutriční hodnoty. Pod zelenou slupkou je ochlupená hnědá skořápka Z vláknité zelené slupky se vyrábí primitivní provaz. Slupka musí být ponořena několik měsíců pod vodou, poté ženy sloupnou vnější vrstvu, tlučením vylisují kapalinu a zbytek rozdělí na jemná vlákna. Tím se lehce oddělí ochlupená část, ze které se plete provaz.

 

Palmový olej je cenná surovina, která se v zemích původu používá k mnoha účelům. Kokosová palma plodí několikrát do roka. Podle průmyslových odvětví v zemích původu můžeme v budoucnosti předpokládat širší využití tohoto vznešeného stromu.

 

Nutriční hodnoty: energie: 643 kcal nebo 2 688 kJ, tuky 61 g, bílkoviny 7,3 g, uhlohydráty: 14,5 g, minerály 83,13 g, vitamíny 12,1 mg.

↑ nahoru