Makadamy

Podle mého mínění budou makadamy ořechy budoucnosti. Tento lahodný ořech byl řadu let až příliš drahý. Nicméně nyní (v roce 1991) se ceny snížily na přijatelnější )roveň. Dá se předpokládat, že spotřeba výrazně vzroste, protože tato velmi lahodná plodina se stoupající oblibou se může dostat na úroveň pistácií nebo kešu.

 

Již okolo roku 1857, kdy filozof doktor John Makadam objevil rostlinu v tropickém deštném lese na australském východním pobřeží, se začalo s pěstováním i na Havaji.

 

Přestože během let postupně přibývalo pěstitelů: Afrika (Keňa, Malawi, JAR), Kostarika, Guatemala, ceny zůstaly velmi vysoké. To je možné pouze když poptávka převyšuje nabídku, ale blíží se obrat. Podnikaví farmáři, zlákáni neuvěřitelnými cenami o kterých se doslechli, se této plodině věnují stále více. Za několik let bude produkce taková, že nabídka převýší poptávku. Nicméně tento proces postupuje pomalu, protože trvá pět let, než strom začne plodit. Po pěti letech dosáhne produkce vrcholu, to znamená asi čtyřicet kilogramů surové plodiny. Tudíž ve světovém měřítku brzy přibude velké množství plodiny. Původní makadamový strom měl vroubkované listy a lahodné plody. Vyšlechtěné druhy, získané roubováním, mají hladký povrch listů, plody jsou jemnější a dokonce chutnější. Velmi nadšený pěstitel mi řekl: „ Makadam by jste měl cucat. Nesmíte jich sníst spousty. Dva nebo tři najednou a přestat. Ochutnáváte je, nesmí to být obyčejná konzumace.“ Nakonec jsem s ¨ním mluvil hodinu. Není to příjemné být mezi nadšenci. Vraťme se zpět k ořechu samotnému. Ořechy nejlépe chutnají mírně pražené a solené. Může být použito i suchého pražení. Nejupřednostňovanější balení je vakuové. Surové, stejně jako pražené ořechy poměrně dlouhou dobu. V zemích původu mluví o dvou letech. Raději toto tvrzení nebudu potvrzovat, hlavně kvůli vysokému procentu tuku. Každopádně tento ořech si zaslouží dostat se do popředí zájmu spotřebitelů. Nové, vynikající kvalitní zboží se na trhu neobjevuje po tuctech. Jinak řečenou je vzácné. Proto věnujeme tomuto ořechu takovou pozornost. Jak již bylo řečeno, rád zařazuji tento ořech do skupiny s pistáciemi a kešu. Pokrájené na kousky nebo drcené najdou uplatnění i v průmyslu. Obzvláště v pekárenském se nabízí mnoho možností. Mimochodem, před několika lety jsem viděl v Singapuru makadam zalitý v čokoládě. Zkráceně tento ořech je naděje do budoucnosti.

 

Nutriční hodnoty ve 100 gramech: energie 702 kcal nebo 2936 KJ, tuky 73,8g, bílkoviny 8g, uhlohydráty 13,8g, minerály 1,7g a vitamíny 2,6 mg.

 

Druh 0 – Super Macs neobsahuje méně ne 95% celých jader

Druh 1 – Wholes obsahuje nejméně 90% celých jader

Druh 2 – Wholes and Halves obsahuj nejméně 50% celých jader

Druh 3 – Cocktail obsahuje nejméně 15% celých jader a nejméně 90% pol. větších částí jader

Druh 4 – Tidbits obs.nejméně 80% polovin jader a nejméně 5% wholes, vel.je od 9mm výše

Druh 5 – Large diced obsahuje průmyslově pražené plodiny, velikost od 9-12mm

Druh 6 – Chips vhodné do sladkostí, zmrzlin, na pečení, na posyp a jako přísada pro přípravu jídel velikost je přibližně 5mm

Druh 7 – Bits dostupné je pražené jako posýpátko na cereálie k snídani a v jemných pokrmových přísadách, velikost se liší od 3 do 6 mm.

Druh 8 – Fines výborně do polévek a másla, velikost je menší než 3mm.

↑ nahoru